lördag 8 oktober 2016

Slut på säsongen

Så skönt det är att packa ihop och göra höst, jag plockar lite i taget och planen är att tömma allt och låta trädgård, bigård och odlingar gå i ide över vintern. Det enda som övervintrar är några tåliga gröna växter och pelargonerna som för en tynande tillvaro tills våren kommer igen.

Ska jag summera så är det väl så att med rätt förutsättningar är det inte något stort jobb att odla eget, jag har haft tillgång till växthuset och altan under tak. Allt är odlat i lådor och krukor med köpt rätt billig jord, gödslad med naturgödsel och gräsklipp ett par gånger. Vattning har skett med slang ungefär varannan dag när det var som varmast.

Eftersom vi har sniglar så kan jag inte använda jorden i trädgården utan köper ny på våren, när hösten kommer läggs all jord ut i trädgården. I år har jag tömt ut allt rakt av med växter och allt i odlingslådor som ska användas till potatis och andra snigeltåliga växter nästa år.

Än så länge finns det massor av grönsaker kvar, frysen är full med tomater och kryddor. Chili och cayenne torkas, det mesta av cayennpepparn är klar och ligger i burkar i skafferiet. Chilifrukterna blev så stora att jag är osäker på om det går att torka dem hela. Jag vill gärna göra det därför att cayennfrukterna blev så vackra, färgen finns kvar och kärnorna rasslar runt inuti. Vill man använda en frukt så smular man den (kärnorna kan hällas ur om man vill) i grytan -> klart.Pumporna går åt vartefter, det var först förra året jag lärde mig göra pumpasoppa och annat gott på dem. Nu vill man inte vara utan.

Tomaterna ligger som sagt i frysen, det blev en hel del av alla sorter. Vi har ätit tomater varenda dag i månader men det blev massor över iallafall. De svarta var inte så goda att äta rakt av men lägg dem i en gryta så händer det något fantastiskt.

De sista gurkorna klarar inte skönhetskraven men funkar även de i maten. När det är sent på säsongen kan kärnorna i gurkan bli lite syrliga, om det är så kan man skrapa bort dem och använda resten. Jag lägger gärna det mesta i grytan, på diverse resor har jag upptäckt att man ofta använder i det vi brukar betrakta som salladsgrönsaker i maten. Det är jättegott och dessutom bra om man vill undvika att bli magsjuk :-)

Nästa år kommer jag inte att odla någon chili för vi har så det räcker och blir över, däremot blir det mer paprika för det var enormt gott.

En omgång paprika finns kvar och vi tar lite i taget. De mognar i korgen men egentligen spelar det ingen roll och de är röda eller gröna, alla har varit lika söta och saftiga. Måste ha varit en bra sort. Två stycken totalt har möglat på busken och de andra har klarat sig bra.

Det är en skön känsla att i oktober gå ut en sväng och klippa en rejäl nypa kryddväxter till maten, idag tog jag in persilja, timjan, rosmarin och gräslök till rödbetssoppan. Det finns i frysen men än så länge är det bara att gå ut och hämta det som behövs.

Persiljan klippte jag ner föut och satte över i gamla lådor, där växte den till sig och nu får vi försöka äta i kapp innan frosten tar den :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar