måndag 15 augusti 2016

Kan man äta ihjäl sig på grönsaker?

Jo jag tror det, maken till utdelning har jag aldrig varit med om och det är ju positivt. Dessutom visar det att man kan odla på liten yta och med små medel utan att behöva göra avkall på resultatet.

Det blir lite tjat om odling just nu men jag kan inte låta bli, känslan som infinner sig direkt jag kommer ut dit på morgonen är obetalbar. I förundran plockar jag maten och äter upp hälften innan jag hunnit in.

Efter att ha flyttat hem växthuset från landet monterade jag bara upp hälften för att se hur det fungerade, det blev ca 7,5 kvm och alldeles för litet i min smak. Till nästa år ska jag lägga till en sektion och får då ut 11,25 kvm. Även det är lite knappt men tomten räcker inte till och då får man anpassa sig.

Jag var ute en vända och räknade paprikor och hittade nu 28 st minus de jag nallat och ätit upp. Fröpåsen kostade 19 kr så med lite kostnader för jorden och vatten blir det väl max en krona per paprika.

Gurkorna och tomaterna ska vi inte tala om, det är synd att jag inte vägt och räknat, det dyker upp flera hela tiden. Samma där, fröna till gurkorna var billiga och jag äter nog upp ett par st per dag.
Det blev två påsar frön till tomaterna men skörden landar nog på ett par tusen frukter i slutändan. För närvarande köper jag inte krossade tomater ens till matlagning för det är bara att släppa i ett gäng direkt från busken. Alla fick inte plats i växthuset utan står längs staketet och på altanen.

Chili och cayenne två påsar där också, utfallet blir närmare 50 chilis och hundratals cayennefrukter. Det är omöjligt att räkna men jag får nog lite koll när jag tar in och torkar dem.

Pumporna är det som gett minst utdelning, jag trodde länge att det bara skulle bli en frukt men sen kom en till och idag böjde jag mig ner i en annan vinkel och hittade en pumpa och två gurkor hängandes under bänken :-)


Kryddväxterna bladgrönsakerna, squach och smultronen levererade full ut de med och totalt har en planta dött och det var en pumpa såg jag idag, det var bara en torr kvist kvar.

Bilderna är kassa men jag struntar i det för det är skoj att dokumentera.

Skötseln är egentligen minimal, vattna med slang varannan dag och plocka/gallra blad i samband med att man plockar in grönsakerna. Det är viktigt för annars växer det igen, jag plockar bort och ser till att det kommer sol och luft överallt. Det är också ett sätt att styra plantan till att ge stora och fina frukter. Ett par ggr per säsong lägger jag på gödsel, brunnen naturgödsel på säck billigt och bra. Gräsklipp och blad hamnar också i krukorna.
I övrig gör jag egentligen ingenting utan bara njuter av resultatet, humlorna lever rövare bland blommorna och jag sitter och filosoferar över ditt och datt. Har jag tur får det plats en fåtölj där också nästa år, den åkte ut när plantorna blev för många.

Tankarna flyger och far och redan nu vet jag att jag måste fixa en bättre ordning med möjlighet att binda upp växterna lite bättre. Tomaterna vid dörren har tappat sans och vett och hänger inåt. Det kanske går att göra en inre "ram" där jag kan fästa plantorna och låta dem klättra längs väggen och taket. Nåja det blir nästa år nu släpper vi kontrollen och njuter :-)

Chilin börjar få färg


Den här plantan bytte jag till mig från grannen, han hade sparat frön från förra året.Det är stört omöjligt att räkna cayennefrukterna för de döljer sig mellan bladen, tittar man noga så är det nästan fler frukter än blad.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar