lördag 18 juni 2016

Tiveden i mitt hjärta

Vad gjorde vi utan våra underbara skogar :-) Tiveden ligger perfekt för mig som har familj en bit ifrån, nytt på den fronten är att nationalparken ökar i omfång och nya vandringsleder öppnas upp. Det beräknas vara klart nästa år men redan nu kan man prova på nya leden runt sjön, det blir ca en mil som längst. Den här gången blev det inte några bra bilder, ljuset var fel och jag var kanske inte på rätt humör eller vad det nu var .... energibrist är väl kanske rätt ord.

Men skogen ger mer än den tar, jag skulle kunna kliva rakt in och stanna kvar ett år eller så :-)
Fagertärn är känt för sina röda näckrosor, det finns en led runt sjön som är hur mysig som helst.

Om man inte får till det perfekta kan man ju skoja till det :-P. De här bilderna tycker jag är lite kul för de gör att man måste tänka till. Bilder kan både skildra en sanning och lura ögat, idag kan man redigera bilder till att visa precis vad som helst men jag tycker det blir mer äkta om man inte redigerar. Dessa är lite beskurna och nedtonade det är allt.

En annan sak jag ofta tänkt på är hur viktigt det är att inte begränsa sig, livet är ju både farligt och garanterat dödligt. Om man alltid tar det säkra före det osäkra, och aldrig vågar ta risker för att något kan gå fel så blir livet väldigt fattigt.
Här har vi Johannes kammare, så kan det gå när man är man är så rädd att man går och gömmer sig.


Stormen Helga har ställt till det rejält, på en del ställen ligger allt kors och tvärs. Barkborren gör inte saken bättre så vi får väl se hur det ser ut om några år. Enligt skötselplanen är målet för området att inom 100-200 år återskapa en urskog som fanns här för runt 400 år sedan innan människan kom och brukade den. De nuvarande skogen härstammar till stor del från bränder i början och mitten på 1800-talet. Den är unik och inte en produkt av någon växtförädling, frön har grott i askan och bildar nu grunden till en äkta urskog.Efter det tänker jag säga ifrån, efter att ha rest runt i världen genom åren så undrar jag fortfarande... varför är det så svårt att respektera och värdesätta naturen som den är. Hur intressant är det att hitta staplade stenar överallt, de har inget som helst värde. Om man vill uppleva det rekommenderar jag en tripp till Hampi. Jag kan dock lova att den som försöker sig på ofoget att stapla några stenar där kommer att ångra sig.

En viktig egenskap hos oss som får ta del och njuta av naturen är att vi ska lämna den så orörd vi kan. Om vi bygger om våra världsarv så finns det inget kvar att besöka.

Ni som inte kan låta bli att förstöra rekommenderar jag ett besök på närmaste nöjespark eller bollhav.

Vi andra gör vårt bästa för att lämna så få spår som möjligt.
Det här är världens bästa sätt att tillbringa en dag eller två :-)
Mer om Tiveden?
Här finns info
Trolltyg i Tiveden
Tiveden del två
Badsemester tema TivedenInga kommentarer:

Skicka en kommentar